Συχνές ερωτήσεις

Αν δεν έχω καλό επίπεδο στα Αγγλικά µπορώ να µάθω την Κινέζικη γλώσσα?
Δεν χρειάζεται κανείς να μιλάει καλά αγγλικά προκειµένου να µάθει κινέζικα. Αυτό που χρειάζεται είναι να µπορεί να αναγνωρίζει και να προφέρει τους λατινικούς χαρακτήρες, κάτι το οποίο µπορεί να έχει κατακτηθεί από την εκµάθηση γερµανικών, ιταλικών, γαλλικών ή οποιασδήποτε άλλης λατινογενούς γλώσσας.
Πόσα γράµµατα έχει το κινέζικο αλφάβητο;
Η Κινέζικη γλώσσα δεν έχει αλφάβητο! Κάθε ιδεόγραµµα αποτελεί και µία λέξη! Αυτό σηµαίνει ότι για κάθε καινούργια λέξη που µαθαίνει κανείς µαθαίνει και τον µοναδικό τρόπο γραφής της συγκεκριµένης λέξης ( το ιδεόγραµµα της). Ευτυχώς, αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Η εξοικείωση µε την γραφή έρχεται σύντοµα, ήδη από το πρώτο εξάµηνο εκµάθησής της.
Θα τα καταφέρω εύκολα και σε πόσο χρόνο θα µπορώ να µιλάω Κινέζικα;
Η δυσκολία της Κινέζικης γλώσσας έγκειται κυρίως στη διαφορετικότητά της από όλες τις υπόλοιπες λατινογενείς γλώσσες. Η δοµή της πρότασης είναι πιο απλή και η γραµµατική το ίδιο από τη δική µας γλώσσα και χρειάζεται χρόνος για να τη συνηθίσει κανείς. Συνήθως µε την απόκτηση του πρώτου πτυχίου είναι ο µαθητής έτοιµος να επικοινωνήσει χρησιμοποιώντας βασικές εκφράσεις της καθηµερινής γλώσσας.
Ποιοί ενδιαφέρονται συνήθως για την εκμάθηση της κινέζικης γλώσσας;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που σπεύδουν να μάθουν Κινέζικα απασχολούνται στο χώρο των ναυτιλιακών, του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με έναν τόσο σπουδαίο πολιτισμό. Επίσης σημαντική είναι η προσέλευση φοιτητών οικονομικών, νομικών και πολυτεχνικών σχολών.
Έχει παιδικά τµήµατα;
Από την ηλικία των 11 ετών περίπου και εφόσον έχει κάνει κάποια µαθήµατα αγγλικών, για να µπορεί να διαβάζει λατινικούς χαρακτήρες, µπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί την εκµάθηση της Κινεζικης Γλώσσας. Αυτό συµβαίνει γιατί σε όλα τα βιβλία η προφορά των λέξεων είναι γραµµένη µε τα pinyin (λατινικός τρόπος γραφής των ιδεογραµµάτων)
Ποια είναι τα υπάρχοντα διπλώματα που πιστοποιούν το επίπεδο γνώσης της γλώσσας;

Τα υπάρχοντα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας είναι έξι: HSK Α1, HSK Α2, HSK Β1, HSK Β2, HSK C1, HSK C2. Οι υποψήφιοι εξετάζονται στις ενότητες Grammar, Reading, Listening, Fill in the gaps (ανάλογα με το επίπεδο). Οι εξετάσεις διαρκούν περίπου 1 ½ με 2 ώρες (ανάλογα με το επίπεδο).
Πόσα επίπεδα υπάρχουν στα κινεζικά;
Υπάρχουν 3 επίπεδα. Για το καθένα χρειάζονται περίπου 2 χρόνια:

ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
HSK – Επίπεδο 6 HSK (Advanced)
HSK – Επίπεδο 5
HSK – Επίπεδο 4 HSK (Intermediate)
HSK – Επίπεδο 3
HSK – Επίπεδο 2 HSK (Elementary)
HSK –Επίπεδο 1

Πως διαμορφώνονται τα επίπεδα;

Τα επίπεδα της κινέζικης γλώσσας καθορίζονται από τον αριθμό των χαρακτήρων που πρέπει να διδαχθούν. Συγκεκριμένα για κάθε επίπεδο οι σπουδαστές πρέπει να γνωρίζουν τους παρακάτω χαρακτήρες:

 

HSK 
(Επίπεδα)
Λεξιλόγιο 
(Αριθμός χαρακτήρων)
HSK – Επίπεδο 6 Πάνω από 5000
HSK – Επίπεδο 5 Πάνω από 2500
HSK – Επίπεδο 4 Πάνω από 1200
HSK – Επίπεδο 3 Πάνω από 600
HSK – Επίπεδο 2 Πάνω από 300
HSK – Επίπεδο 1 Πάνω από 150
Σε πόσο καιρό µπορώ να πάρω το πρώτο πτυχίο;
Σε 4 µήνες.
Σε πόσο καιρό µπορώ να πάρω το δεύτερο πτυχίο;
Συνολικά σε 8 µήνες.
Σε πόσα χρόνια µπορώ να τα τελειοποιήσω;
Η διαφορετικότητα της γλώσσας ενώ επιτρέπει την εύκολη κατάκτηση ενός βασικού και µεσαίου επιπέδου κατάκτησής της , καθιστά αρκετά δύσκολη την τελειοποίηση της. Θα λέγαµε πως εξαρτάται από την θέληση, τον χρόνο και τις δυνατότητες του κάθε µαθητή.
Οι εξετάσεις λαµβάνουν χώρα µόνο στην Αθήνα;
Ακόµη oι εξετάσεις της Γλώσσας λαµβάνουν χώρα µόνο στην Αθήνα.