Συχνές ερωτήσεις

Γιατί να μάθω Τούρκικα;
Γιατί η γειτονία Ελλάδας –Τουρκίας είναι μία πραγματικότητα. Μας απασχόλησε αιώνες πριν και συνεχίζει να μας απασχολεί με διάφορους τρόπους. Το χρώμα της Τουρκικής γλώσσας στις μέρες μας έγινε πιο έντονο και ίσως πιο αναγκαίο αφού χρωματίζει διαρκώς την μεταξύ μας επικοινωνία , το άνοιγμα των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών , τη διδασκαλία της Τουρκικής σε Ελληνικά σχολεία , την είσοδό της στην Ε.Ε , ακόμη και την ανταλλαγή κουλτούρας. Η Τουρκία είναι μία χώρα η οποία επιδεικνύει πολυμορφία κινήσεων, βίου και κουλτούρας. Μαθαίνοντας λοιπόν την Τουρκική γλώσσα κατανοούμε καλύτερα την πολυμορφία αυτή.
Έχει κάποιος περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας μιλώντας Τουρκικά
Η Τουρκία μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια νέα μεγάλη αγορά ανοίγεται. Ιδιαίτερα για όποιον σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί στον τουριστικό και εμπορικό τομέα η γνώση Τουρκικών κρίνεται πλέον απαραίτητο και αποφασιστικό προσόν. Δεν είναι τυχαία η ραγδαία αύξηση του ενδιαφέροντος των φοιτητών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου για την εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας.
Ποια πτυχία υπάρχουν που πιστοποιούν τη γνώση της Τουρκικής Γλώσσας;
Οι εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης της τουρκικής γλώσσας διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας TÖMER.

Υπάρχουν τρία επίπεδα: Temel, Orta, Yüksek.

  • Α1-Α2 ΤΕΜΕL πιστοποίηση
  • Β1-Β2 ORTA πιστοποίηση
  • Γ1-Γ2 YUKSEK ΠΤΥΧΙΟ
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Α1 της Τουρκικής;
Είναι το αρχικό επίπεδο (Temel) των Τουρκικών και απαιτείται ένα τετράμηνο για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληρεί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Α1 πρέπει να έχει δώσει για τα 2 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Α2 της Τουρκικής;
Είναι το δεύτερο στάδιο του αρχικού επιπέδου (Temel) των Τουρκικών και απαιτούνται δύο τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληρεί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Α2 πρέπει να έχει δώσει για τα 4 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Β1 της Τουρκικής-μέτρια γνώση;
Είναι το μεσαίο επίπεδο (Orta) και απαιτούνται τρία τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληρεί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Β1 πρέπει να έχει δώσει για τα 6 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Β2 της Τουρκικής - Καλή Γνώση (αντίστοιχο του lower στα Αγγλικά);
Είναι το δεύτερο στάδιο του μεσαίου επιπέδου (Orta) και απαιτούνται τέσσερα τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληρεί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Β2 πρέπει να έχει δώσει για τα 8 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Γ1 της Τουρκικής - Πολύ Καλή Γνώση (αντίστοιχο του Advanced στα Αγγλικά);
Είναι το υψηλό επίπεδο (Yuksek) των Τουρκικών και απαιτούνται πέντε τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληρεί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Γ1 πρέπει να έχει δώσει για τα 10 certificates. Το κάθε Certificate αντιστοιχεί σε 4 ενότητες από τη μέθοδο της Τουρκικής που χρησιμοποιείται.
Κάθε πότε δίνονται τα certificates που με οδηγούν στα επίπεδα Α1- Γ1 της Τουρκικής;
Δίνονται σε καθημερινή βάση, αρκεί κάποιος να δηλώσει την επιθυμία του να εξεταστεί σε αυτά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας TΟMER. Στην Ελλάδα διεξάγονται εξετάσεις μία φορά το χρόνο συνήθως θερινούς μήνες. Κάθε χρόνο ανακοινώνονται καινούριες ημερ/νίες.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος στο επίπεδο Γ2 της Τουρκικής - Άριστη Γνώση (αντίστοιχο του Proficiency στα Αγγλικά);
Είναι το δεύτερο στάδιο του υψηλού επιπέδου (Yuksek) των Τουρκικών και απαιτούνται έξι τετράμηνα για να φτάσει κάποιος σε αυτό. Για να πληρεί κάποιος τις προϋποθέσεις για το Γ2 πρέπει να έχει δώσει για το Diploma.
Κάθε πότε δίνεται το Diploma;
Στην Ελλάδα διεξάγονται εξετάσεις μία φορά το χρόνο συνήθως θερινούς μήνες. Κάθε χρόνο ανακοινώνονται καινούριες ημερ/νίες.
Πόσα μέρη περιλαμβάνει η εξέταση Diploma;
Έχει δύο μέρη, το γραπτό και το προφορικό και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερις δεξιότητες: κατανόηση κειμένου, κατανόηση προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου.
DIPLOMA:
Α) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (Okuma) : Βάση 15/25
Β) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ( ΕΚΘΕΣΗ)(Yozili) : Βάση 15/25
Γ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ (Dinleme) : Βάση 15/25
Δ) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ (περιλαμβάνει συζήτηση με τον εξεταστή/ Karskli Konuma -βάση 9/15 και προφορική εξέταση με μορφή ερωτήσεων / Sozlu – βάση 6/10)
Ποια είναι η βάση για να επιτύχει κάποιος για τις εξετάσεις για το πτυχίο Diploma;
Για να επιτύχει κάποιος για τις εξετάσεις για το πτυχίο Diploma στα Τουρκικά πρέπει να συγκεντρώσει 60% σε κάθε ενότητα / δεξιότητα.
Αν αποτύχω σε μία ενότητα τι γίνεται;
Αν υπάρχει αποτυχία σε μία ενότητα, ο υποψήφιος διατηρεί το δικαίωμα να επανεξεταστεί σε αυτήν την επόμενη εξεταστική περίοδο.
Πού δίνονται οι εξετάσεις για τα certificates και το Diploma;
Στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και στην Τουρκία είτε στην Κωνσταντινούπολη, στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας είτε σε κάποιο από τα πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα στην Τουρκία.
Πού γίνονται οι αιτήσεις για την εγγραφή στις εξετάσεις;
Γίνονται συνήθως μετά από συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας TOMER μέσω του φροντιστηρίου σας.
Πότε μπορώ να μάθω τα αποτελέσματα;
Όσοι δίνουν στην Τουρκία τα αποτελέσματα ανακοινώνονται είτε την ίδια ημέρα είτε την επομένη. Όσοι δίνουν στην Ελλάδα, τα αποτελέσματά τους ανακοινώνονται μετά από ένα μήνα.
Διεξάγονται εξετάσεις κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας για την τούρκικη γλώσσα;
Η Τουρκική περιλαμβάνεται στις γλώσσες που εξετάζονται και πιστοποιούνται από το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Οι εξετάσεις διεξάγονται δύο φορές το χρόνο κάθε Νοέμβριο και Μάιο. Οι εξετάσεις γίνονται για το διαβαθμισμένο Β επίπεδο ή επίπεδο Γ1. Ο υποψήφιος ανάλογα με την απόδοση του στις εξετάσεις επιπέδου Β παίρνει πιστοποίηση Β1 μέτριας γνώσης ή Β2 καλής γνώσης. Στις εξετάσεις επιπέδου Γ1 πιστοποιείται για την πολύ καλή του γνώση. Στην τουρκική γλώσσα δεν έχει θεσμοθετηθεί η διαβαθμισμένη εξέταση για το επίπεδο Γ όπως στις άλλες γλώσσες.